Cultuur

De historie van het gebouw waarin wij onze diensten houden is rechtstreeks verbonden met de voormalige joodse gemeente in Den Haag.

Het gebouw bestaat uit drie delen: de eeuwenoude Portugese ‘Snoge’ aan de Jan Evertstraat, het kantoorgebouw met hoofdingang aan de Prinsessengracht, met tussen deze ruimtes in de Glazen Zaal. Omstreeks 1725 werd de Portugese Synagoge ontworpen door architect Daniël Marot die ook het voormalig stadspaleis Paleis Kneuterdijk ontwierp. Op de gevel boven de deur staat het jaartal 5486, in westerse jaartelling is dit 1726. Op 9 augustus van dat jaar werd de synagoge met een grote plechtigheid ingewijd. Onder het jaartal staat een Hebreeuwse tekst die vertaald luidt: “Hoe lieflijk zijn uw Woningen”. Sinds 1968 is de synagoge in gebruik van onze Liberaal Joodse Gemeente Beth Jehoeda. De synagoge werd op vrijdagavond 3 september 1976 opnieuw ingewijd.

Herinwijding 1976

Portugese Joden in Den Haag
Net als veel andere steden kende Den Haag voor de tweede wereldoorlog een grote joodse gemeenschap. Rond 1940 had Den Haag meer dan 17.000 joodse inwoners. De stad had drie joodse buurten, namelijk een gemeenschap in Scheveningen, in het Spui-Haven gebied en een kleinere buurt bij de Nieuwe Uitleg (de locatie van de Portugese Synagoge). De Portugese joden (hier vallen ook joodse mensen uit Spanje, Turkije en Saloniki onder) kwamen in de 16e eeuw naar West-Europa vanwege de overname door Spanje en de daaropvolgende vervolging van iedereen die niet rooms-katholiek waren of wilden worden.

Glazen Zaal

De Glazen Zaal is oorspronkelijk een binnenplein, nu overdekt met een glazen dak. De gevel van de Portugese Synagoge, één van de mooiste synagogen van ons land, is als blijvend ‘decor’ in de zaal opgenomen. Onder het glazen dak en de deels glazen wanden wanen uw gasten zich buiten en onder een blote hemel tijdens bijvoorbeeld een ontvangst, diner, of plenaire bijeenkomst.

Zo sprak bijvoorbeeld Bill Gates in 2014 tijdens een bijeenkomst in de Glazen Zaal.

De verwarmde Glazen Zaal is een officiële trouwlocatie, en tevens een schitterende locatie om een aansluitende receptie te laten plaatsvinden. Bij mooi weer biedt ook de rustieke achterplaats een schitterend decor om onder eeuwenoude kastanjes te recipiëren.

Indien u de Glazen Zaal huurt kunt u extra opties huren zoals feestelijke LED verlichting. Graag vertellen wij u meer over de mogelijkheden van de Glazen Zaal. 
Voor informatie over de Glazen Zaal: www.glazenzaal.nl

Voorzijde Prinsessengracht