Levenscyclus

Van geboorte, huwelijk tot overlijden: als Liberaal Joodse Gemeente geven we aan deze bijzondere en ingrijpende levensmomenten een speciale invulling. 

 

Geboorte: briet mila / zewed bat

Voor pasgeboren jongens is er het ritueel van de besnijdenis, briet mila, het moment van opname in het Verbond van Avraham. Meisjes worden uiteraard niet besneden, voor hen is er de ceremonie van zewed bat, de verwelkoming van de nieuwe dochter. 

 

Volwassen worden: bar mitswa / bat mitswa

In het Jodendom worden jongetjes op hun dertiende ‘zoon van de wet’, bar mitswa. Een meisje wordt op 12-jarige leeftijd ‘dochter van de wet’, bat mitswa. Vanaf dan zijn zij religieus meerderjarig en zelf verantwoordelijk voor de keuzes die zij in hun leven maken. Een groots moment met een bijzondere sjoeldienst waar cadeaus en een feest bij horen.

 

Huwelijk: choepa / briet ahava

Als twee mensen elkaar het ja-woord willen geven dan is er het huwelijk, de choepa. Voor huwelijken voor geliefden van hetzelfde geslacht is er het liefdesverbond, briet ahava.

 

Overlijden

LJG Den Haag maakt samen met LJG Rotterdam gebruik van de Joodse begraafplaats Beth Hachaim, een afgescheiden gedeelte van de algemene begraafplaats aan de Eikelenburglaan te Rijswijk.

Voor de zorg voor een overledene hebben wij een eigen chevra kadiesja (lett. een heilige vereniging). De begrafenis, de levaja vindt in het Jodendom zo spoedig mogelijk plaats waardoor er snel van alles moet worden georganiseerd.

Rondom ziekte, overlijden, begraven en rouw bestaan veel gebruiken. Aanrader hiervoor is het boek ‘Sterk als de dood’ van Sasja Martel.